Pellavan käsittely ja kehräys 29.-30.6.

Tule oppimaan pellavan muokkausta ja kehruuta perinteisin menetelmin Pusulan maalaismaisemiin Kirsi Kostamon johdolla!  

Pellava on yksi perinteisistä kotimaisista materiaaleista, josta on tehty niin hienoimmat damastit juhlapöytään kuin arkivaatteet päälle. Sen muokkaus pellosta langaksi on monivaiheinen prosessi, jossa päistäreet pölisevät ja arvokas kuitu vähitellen jalostuu. 

Fibershed Finland järjestää nyt kurssin jolla palautetaan mieliin näitä perinteisiä pellavan käsittelytaitoja. Kahden päivän aikana kuidutetaan ensin pellavaa korresta alkaen, sitten harjoitellaan kehruuta värttinän avulla ja lopuksi rukilla. Oppimateriaalina käytetään osittain lähipellolla kasvanutta luomupellavaa. Kurssin lomassa mahdollisuus myös tutustua uuden sadon kasvuun. 

Opettajana kokenut pellavankasvattaja ja -käsittelijä, käsityönopettaja Kirsi Kostamo

Missä: Töllin myllyn halli, Peltolankuja 4, Pusula

Koska: 29.-30.6.2022

Ohjelma

Päivä 1: Kuidutus ja värttinäkehruu

Päivä alkaa klo 9:30 tervetulokahveilla ja n klo 10 siirrytään kurssin ohjelman pariin. 

Ohjelmassa kuidutusta perinteisin menetelmin loukulla, lihdalla ja häkilöillä. Lisäksi aloitetaan kehruun opettelu värttinää käyttäen. 

Puolenpäivän aikoihin nautitaan keittolounas. 

Päivän päättyessä vielä mahdollisuus käydä tutustumassa n 1 km päässä peltoon jossa kasvaa Martta-maatiaislajiketta siementen lisäystä varten.

Päivä 2: Kehruu rukilla

Opetusta ja harjoittelua klo 10-16, puolen päivän aikaan keittolounas ja iltapäivällä kahvit. 

Osallistumismaksuun 80 eur sisältyy opetus, välineiden lainaus, materiaalit sekä ruokailu. Voit myös tuoda oman rukkisi paikalle, jos se on käyttökunnossa – korjaamiseen tai säätöihin ei valitettavasti kurssin puitteissa ole aikaa. 

Kurssi on omakustanteinen ja olemme arvioineet osallistumismaksun tietyn osallistujamäärän mukaisesti. Jos tämä osallistujamäärä ei täyty, kurssi voidaan joutua perumaan. Siksi pyydämme sitovaa ilmoittautumista 20.6. mennessä.

Selvittelemme myös majoittumismahdollisuuksia ja yhteiskyytejä, jos sellaisilla on tarvetta. Lisätietoja ilmoittautuneille luvassa.

Kehruukurssi
Tuotko oman (toimivan) rukin mukanasi?
Selvitämme majoitusvaihtoehtoja. Olisiko sinulla tarvetta majoitukselle?
Tietosuoja

4 thoughts on “Pellavan käsittely ja kehräys 29.-30.6.

  1. Kurssi kiinnostaa ja haluaisin lisätietoja yhteiskuljetuksesta ja majoituksesta. Yhdensuuntainen matka kotoani julkisilla kestää melkein kolme tuntia suuntaansa. Jos majoitusta, tai kimppakyytiä ei ole tarjolla, niin en voi osallistua, vaikka se olisi kivaa.

  2. Hei! Minä asun Vihdin kirkonkylässä, sieltä asti pääsee kyydissäni. Tai voin koukata tarvittaessa Nummelan kautta, sinne pääsee bussilla paremmin. Elina.

  3. Minun kyydissäni pääsee myös, tulen Itä-Helsingistä. Tosin menen jo vähän aiemmin paikalle järjestelemään, eli lähtö vähän aikaisemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *